Sajūti Āgenskalnu - iepazīsti apkaimi
Lai virtuvē top gardas maltītes!
Rudens ir mājīgs un ražas bagāts gadalaiks. Rokās ir silta tējas krūze, aiz loga līst kluss lietus un virtuvē smaržo pēc tikko pagatavotām sēnēm. Atklāj 5 rudens receptes, kuru galvenā sastāvdaļa ir – sēnes:
1. Vienkārša sēņu biezzupas recepte, kas spēs iepriecināt ikkatru ēdāju.
Sastāvdaļas:
500 g šampinjonu;
500 ml saldā krējuma;
25 g sviesta;
1 sīpols.
sāls, pipari.
Pagatavošana: sacep smalki sakapātu sīpolu, notīra sēnes. Samaļ sēnes, pievieno tās apceptie sīpoliem. Cep visu kopā uz vidējas uguns, pievieno sviestu, sāli un garšvielas. Liek kastrolī saceptas sēnes, ielej saldo krējumu. Maisa iegūto gardumu, līdz tā sāk vārīties. Pasniedz karstu vai atdzesētu.
2. Gaileņu mērce ir lieliska piedeva gaļas, zivju, dārzeņu ēdieniem un pat makaroniem.
Sastāvdaļas:
300 g gaileņu;
100 g skābā krējuma;
100 ml saldā krējuma;
25 g sviesta;
1 sīpols;
1 tēj.-k. miltu;
sāls, pipari.
Pagatavošana: sakapā sīpolus un notīrītas gailenes. Sacep sviestā sīpolus, līdz tie iegūst zeltainu krāsu. Sīpoliem pievieno sagrieztas gailenes ar sāli un pipariem. Kad gailenes ir apceptas, papildina ar miltiem, 100 ml verdoša ūdens, saldo un skābo krējumu. Lēnām maisa un gatavojam uz vidējas uguns aptuveni 7-15 min.
3. Piepildi vēderu pildītām baravikām – lieliska recepte vakariņām.
Sastāvdaļas:
500 g baraviku;
70 g sarīvēta siera;
3 tomāti;
1 sīpols;
2 ēd.-k. saldā krējuma;
samalti sausiņi;
pētersīļi, pipari, sāls.
Pagatavošana: sagriež sēņu kājiņas un sakapā sīpolu. Apcep uz pannas, pievieno sausiņus, sāli un piparus. Atsevišķi cep sviestā sēņu cepurītes. Tomātus sagriež aplīšos un nedaudz apcep. Formu smērē ar sviestu, izliek tomātus. Sēņu cepurītēs liek sēņu kājiņas un sīpolus. Uzliek uz tomātiem. Sasildītā krāsnī (180°) liek uz 12-15 minūtēm. Pasniedz ar zaļumiem.
4. Pīrāgs ar bekām – recepte gardiem brīvdienu piedzīvojumiem virtuvē.
Sastāvdaļas:
250 g kārtainās mīklas;
700 g beku;
1 sīpols
80 g siera;
1-2 tomāti;
5 paipalu olas;
sāls, pipari, garšvielas.
Pagatavošana:
Sacep sīpolus līdz tie iegūst zeltainu krāsu, pievieno sagrieztas sēnes. Sarullē kārtaino mīklu un liek formā. Sarīvē sieru, bļodā apvieno to ar sēnēm un sīpoliem. Liek uz mīklas masu, virsū kārto sagrieztus tomātus un olas. Cep 200° līdz izveidojas zeltaina maliņa mīklai. Pasniedz ar sakapātiem zaļumiem.
5. Ieplāno draugu un kaimiņu vakaru – pārsteidz viesus ar sēņu uzkodām. Ātra un sātīga recepte.
Sastāvdaļas:
500 g sēņu;
120 g siera;
1 sīpols;
15-20 tartaletes;
sāls, garšvielas.
Pagatavošana: Cep smalki sakapātu sīpolu, pievieno notīrītas un sagrieztas sēnes. Sarīvē sieru. Kad sēnes ir saceptas, pievieno tām sieru. Liek tartaletēs. Pasniedz ar smaidu un iepriecina viesus.